Elämysten eturivissä: Jasmin Pärkkä toivoo Suomeen maailmanluokan esports-tapahtumia
Elämysten eturivissä -juttusarja etenee neljänteen osaan. Tämänkertaisessa haastattelussamme valotamme UROS LIVE -areenan tarjoamia mahdollisuuksia e-urheilun näkökulmasta kilpapeliorganisaatio ENCE:n content managerin Jasmin Pärkän johdolla. Elektroninen urheilu (eng. esports) on videopelien kilpailullista pelaamista, jota harrastetaan sekä joukkue- että yksilölajeissa.
Laji teki lähtemättömän vaikutuksen Pärkkään jo vuonna 2012, hänen osallistuessaan ensimmäistä kertaa maailmanluokan turnaukseen. Nyt kokemusta on kertynyt kahdeksan vuoden ajalta niin alan parissa työskennellessä kuin pelatessakin. Pärkkä kuvailee esports-tapahtumia yhteisön kokoontumisina, joissa yhteinen intohimo lajia kohtaan korostuu entisestään. Turnaukset ovat jännitysnäytelmiä, jotka aiheuttavat yleisössä tunteiden kuohuntaa. Lisäksi tapahtumat keräävät yhteen alalta tuttuja ystäviä, jotka lajin luonteesta johtuen asuvat usein ympäri maailmaa.
Miltä e-urheilu näyttää tällä hetkellä Suomessa, ja miten toivoisit tilanteen kehittyvän tulevina vuosina?
Esports on ottanut suurempaa jalansijaa Suomessa viime vuosina. Joukkueet ja pelaajat ovat menestyneet maailmanlaajuisesti ja Suomen sisällä toimivat organisaatiot sekä tapahtumat ovat lisääntyneet huomattavasti. Esports on myös saanut näkyvyyttä valtavirtamediassa, ja pelaajat ovat saaneet tunnustusta saavutuksistaan kuten perinteisessä urheilussa on ollut tapana, mm. Linnan juhlien kutsujen muodossa.
Kansainvälinen esports on askeleen edellä kotimaista kilpapelaamista. Tapahtumat ovat täysin eri kokoluokkaa, vetäen täyteen areenoita esimerkiksi eri pelien maailmanmestaruuskisoissa. Lajin parissa liikkuu huomattavasti enemmän rahaa kansainvälisellä tasolla ja se näyttäytyy mm. isojen sponsorien muodossa. Mielestäni Suomesta löytyy jo tarvittava taito sekä pelaajilta, tapahtumajärjestäjiltä että organisaatioilta. Tarvitsemme vain lisää uskallusta lähteä tekemään isomman skaalan tapahtumia ja muita harppauksia alalla.
Millaisia mieleenpainuvia elämyksiä olet vuosien varrella kokenut lajin parissa?
Useat kokemukset ja tapahtumat lajin parissa ovat olleet unohtumattomia, mutta yksi mieleenpainuvimmista hetkistä on Berliinissä järjestetystä turnauksesta. Tapahtumapaikkana toimi kylpylä, joka oli rakennettu entisen Brand-Briesen lentokentän lentokonehalliin. Hallin keskelle oli rakennettu lava sekä pelitila ja kokemuksen kruunasi suomalaisen Serralin voittama kultamitali, jota juhlimme suihkulähteen sijaan uima-altaaseen hyppäämällä.
Mitä uusi UROS LIVE -areena sinun näkökulmastasi mahdollistaa lajille ja kilpailuille?
Aiemmin Suomessa ei ole ollut sopivaa paikkaa maailmanluokan tapahtumille. Uusi areena mahdollistaisi tällaisen tapahtuman järjestämisen kotimaassa. Olisi mahtavaa päästä kokemaan areenatapahtuma, jossa enemmistö yleisöstä on suomalaisia. Fiilis tulee olemaan ihan toinen, kun kannustushuutoja pääsee kuulemaan siinä mittakaavassa.
Mikä on sellainen elämys, jonka henkilökohtaisesti haluaisit kokea UROS LIVE -areenalla?
Vaikka olen erittäin omistautunut esportsille, olen myös metallimusiikin suurkuluttaja. Olisi mahtavaa päästä näkemään lempibändini kuten Blind Guardian, Nightwish, ja Machinae Supremacy esiintymässä UROS LIVE -areenalla.
Elämysten eturivissä -sarjassa jututamme suomalaisia musiikki-, viihde-, urheilu- ja tapahtuma-alan vaikuttajia. Juttusarjassa eri alojen asiantuntijat ja elämysten parissa työskentelevät pohtivat elämysbisneksen tulevaisuudennäkymiä ja UROS LIVE -areenan tarjoamia mahdollisuuksia omasta näkökulmastaan.