Elämysten eturivissä: Pauliina Räsänen kannustaa kokeilemaan suomalaista kulttuuria
Elämysten eturivissä -juttusarjan seuraava haastateltava on esittävän taiteen ammattilainen, Pauliina Räsänen. Räsäsellä on takanaan jo 20 vuoden kokemus alalta, jonka aikana hän on esiintynyt lähes jokaisessa maanosassa ja muun muassa maailmankuulun Cirque du Soleilin riveissä.
Tänä päivänä Räsäsen esitykset pitävät sisällään erilaisia sirkuselementtejä, ilma-akrobatiaa ja illuusioita. Elämyksellisyys tarkoittaa Räsäselle sitä, että esityksestä löytyy jokaiselle jotakin – jotain mikä koskettaa, saa miettimään, ja parhaimmassa tapauksessa luo wow-efektin. Areena voi hänen mukaansa auttaa saamaan kansainvälisiä esiintyjiä Suomeen, mutta etenkin tarjota uuden esiintymispaikan kotimaisille osaajille. Räsänen painottaa, että Suomesta löytyy paljon kotimaista kulttuuria, jota hän toivoisi ihmisten kokeilevan rohkeasti.
Kertoisitko hieman sirkusalasta ja sirkustaiteilijan työnkuvasta?
Sirkuslajien opettelu vie vuosikausia, ja laji valitaan oman kiinnostuksen ja omien taitojen mukaan laajasta lajikirjosta. Jongleeraus, nuorallatanssi ja ilma-akrobatia ovat vain muutamia esimerkkejä. Inspiroiduin sirkusalasta, kun näin Cirque du Soleilin esityksen omin silmin 14-vuotiaana. Tällöin päätin, että haluan itsekin esittävän taiteen ammattilaiseksi ja lähdinkin sitten opiskelemaan Montrealin sirkuskouluun. Valmistumisen jälkeen nuoruuden unelmastani tuli totta ja sain paikan Cirque du Soleilin riveistä.
Perustin oman yrityksen vuonna 2008 ja nykyään työni on keikkaluontoista. Työnkuva on muuttunut pelkästä esiintymisestä myös tuotantoihin, ohjaukseen ja uuden opetteluun. Työn luova puoli on intohimoni, mutta ala kehittyy ja muutoksessa on pysyttävä mukana. Etenkin digitaaliset ympäristöt ovat mahdollistaneet aivan uusia taiteenlajeja. Nautin kuitenkin live -tuotannoista eniten, sillä vuorovaikutus yleisön kanssa tuo tärkeän lisän esiintymisiini.
Mitä tilan kanssa pitää ottaa huomioon, kun lähdetään suunnittelemaan ja ohjaamaan erilaisia produktioita?
Tilan kanssa on lukuisia asioita mitä täytyy ottaa huomioon – etenkin, jos puhutaan ilma-akrobatiasta. Tällöin tilalta vaaditaan tietty korkeus ja kiinnityspisteet turvallista kiinnitystä varten. Lisäksi yleisön asettelu on äärimmäisen tärkeää, jotta esitys avautuu jokaiselle katsojalle istumapaikasta huolimatta. Joskus koreografiaa täytyy muokata tilan mukaan, ja etenkin taikuudessa tila ja yleisön asettelu vaikuttavat huomattavasti siihen mitä esiintyminen voi pitää sisällään.
Oletko vuosien varrella kokenut jotain mieleenpainuvia elämyksiä työsi parissa?
Niitä on mahtunut 20 vuoden uralle lukematon määrä. Etenkin Japanin ja Saksan kiertueet ovat jääneet mieleeni upeiden esiintymispaikkojen ja uusien kokemusten valossa. Oli hienoa päästä oppimaan eri kulttuureista, ja esiintyminen mm. Berliinin Olympiahallissa oli unohtumaton kokemus. Kotimaassa järjestettävä Saariston sirkusfestivaali on myös minulle rakas tapahtuma, sillä siellä yleisöä pääsee tapaamaan esiintymisten jälkeen ja voin saada arvokasta palautetta. Koen tämän erittäin tärkeäksi – yleisöllehän tätä työtä tehdään!
Mikä on sellainen elämys, jonka henkilökohtaisesti haluaisit nähdä UROS LIVE -areenalla?
Haluaisin ehdottomasti nähdä areenalla maailmankuuluja taikureita, esimerkiksi Hans Klokin tai Shin Limin. Heillä kummallakin on omat show’t Las Vegasissa. Se olisi uskomatonta!
Elämysten eturivissä -sarjassa jututamme suomalaisia musiikki-, viihde-, urheilu- ja tapahtuma-alan vaikuttajia. Juttusarjassa eri alojen asiantuntijat ja elämysten parissa työskentelevät pohtivat elämysbisneksen tulevaisuudennäkymiä ja UROS LIVE -areenan tarjoamia mahdollisuuksia omasta näkökulmastaan.