Etusivu / Ajankohtaista / Elämysliiketoiminta elpyy kyllä, kunhan muistamme pitää yhtä

Elämysliiketoiminta elpyy kyllä, kunhan muistamme pitää yhtä

Viime viikko toi odotettuja mutta ikäviä uutisia tapahtuma-alalle, kun hallitus ilmoitti, että yli 500 hengen tapahtumat perutaan kesä- ja heinäkuun osalta kokonaan. Kesätapahtumilla on suomalaisessa kulttuurissa aivan erityinen paikkansa, ja ne tuovat leivän pöytään muun muassa. monelle yrittäjälle, tapahtumajärjestäjälle, artistille, taiteilijalle sekä freelancerille. Toivon, että maamme päättäjät tunnistavat alan merkityksen ja tiukan tilanteen ja tarjoavat järjestäjille tukensa, jotta kesätapahtumat voivat palata entistä komeampina 2021.

Synkästä tilanteesta huolimatta uskon, että elämysliiketoiminnalla on kaikki mahdollisuudet elpyä kohtuullisen nopeasti kriisin väistyttyä. Vaikka tapahtumat on toistaiseksi laitettu jäihin, ei niiden ja muiden elämyspalveluiden kysyntä ole hävinnyt minnekään. UROS LIVEn organisaatiossa seuraamme tällä hetkellä tarkasti seuraavia trendejä, jotka viitoittavat tietä uuteen nousuun:

Kulutus siirtyy vauhdilla uusiin kanaviin. Digitaalisia palveluita ottavat nyt kiihtyvällä tahdilla käyttöön sekä kuluttajat että yrittäjät. Jo nyt voimme katsoa live-keikkaa tai osallistua joogatunnille kotoa käsin, ruudun välityksellä. Uskon, että mahdollisuudet etäosallistumiseen ovat tulleet jäädäkseen, ja yhä useampi löytää niiden luo.

Tarve yhteisille kohtaamisille kasvaa. Samalla kun palvelut siirtyvät digiaikaan, luo pakotettu etäilykulttuuri fyysisille kohtaamisille aivan uudenlaista kysyntää. Kun tauti on selätetty, ennustan ennätyssuosiota konserteille, ravintolaillallisille, harrastuskursseille ja urheilutapahtumille – kaikelle, mikä tuo meidät yhteen.

Lähitulevaisuudessa suosimme kotimaista. Koronakriisi on globaali, eivätkä kaikki maat välttämättä selviä siitä samassa tahdissa. Epävarmuuden keskellä turvallisin vaihtoehto on valita suomalaista: oli kyse sitten perheen syyslomakohteesta tai yrityksen tavarantoimittajasta.

Jotta elämysala selviää kriisistä ja sen jälkitaudeista mahdollisimman pienillä vahingoilla, on meidän tehtävä yhteistyötä. Vappu antaa tähän hienon tilaisuuden: haetaan juhlaeväät paikallisilta ravintoloilta, ja osallistutaan yhdessä etätapahtumiin. Tampereen menovinkeistä suosittelen lämpimästi vapputempausta, jossa Vuonna 85 -menestysmusikaali luetaan ja lauletaan verkossa vappuaattona kello 19 alkaen. UROS LIVE on yksi tapahtuman tukijoista. Haluamme tuellamme varmistaa, että pääsemme nauttimaan korkealaatuisista musikaalituotannoista Tampereella nyt ja tulevaisuudessa.

Riemukasta vappua toivottaa,

Marko Hurme