Etusivu / Ajankohtaista / Elämysten eturivissä: stand up -koomikko Anitta Ahonen janoaa voimakkaita elämyksiä ja joukkohurmosta

Elämysten eturivissä: stand up -koomikko Anitta Ahonen janoaa voimakkaita elämyksiä ja joukkohurmosta

Alkaneen vuoden kunniaksi jututimme Elämysten eturivissä -juttusarjamme tiimoilta suomalaisilla stand up -estradeilla pitkän uran tehnyttä koomikko Anitta Ahosta. Juupajoelta 37 vuotta sitten Tampereelle muuttanut Ahonen on pitkän uransa aikana ehtinyt olla monessa mukana ja nähdä suomalaisen stand up -kulttuurin kehityksen aitiopaikalta. Ahonen on myös seurannut UROS LIVE -areenan valmistumista kiinnostuksella – aivan areenan naapurissa asuessa elämykset saapuvat kivenheiton päähän omasta kodista.

Kertoisitko ensin hieman omasta työstäsi ja urastasi?
Ensikosketuksen stand upiin sain jo 1990-luvulla, kauan ennen kuin kyseinen komedian muoto nousi buumiksi Suomessa. Tein tällöin teatteria ja osallistuin teatterikorkeakoulussa järjestetylle kurssille, jota veti amerikkalainen näyttelijä ja koomikko Ron Ruth. Stand upia ehdin tehdä kuitenkin vain yhden keikan verran ennen kuin muut työt veivät mukanaan.

Palasin uudelleen lajin pariin 2000-luvun puolivälissä, kun osallistuin Get Up, Stand Up -kykyjenetsintäkilpailuun. Siitä lähtien olen elättänyt itseni esiintymällä. Keikkojen lisäksi olen myös kouluttanut, vetänyt erilaisia kursseja sekä valmentanut esimerkiksi tieteentekijöitä ja työyhteisöjä komedian keinoin. Suomalaiset stand up -piirit ovat edelleen melko pienet ja kaikki alalla ovat keskenään kuin yhtä perhettä. Varsinkin nyt poikkeusaikana tsemppiviestejä lentelee ja kollegoita autetaan aina kun mahdollista.

Millaisilla lavoilla olet urallasi esiintynyt, ja millainen vaikutus esiintymistilalla on stand up -keikkaan?
Olen esiintynyt erilaisilla lavoilla ja eri kokoisissa tiloissa aina pienistä kellariklubeista suurempiin näyttämöihin. Isommilla estradeilla esiintyessä on hienoa, kun joku muu hoitaa valot, äänentoiston ja muut käytännön asiat kuntoon, ja itse voi keskittyä pelkästään omaan työhön. Nyt koronan myötä stand up -keikat ovat muiden tapahtumien ohella tietenkin siirtyneet väliaikaisesti etätapahtumiksi.

Mitä odotat esiintyjänä ja tamperelaisena uudelta UROS LIVE -areenalta?
Asun itse lähellä areenaa, joten kaikki siellä järjestettävät tapahtumat tulevat ihan naapuriin. Monien muiden tamperelaisten tapaan odotan, että pääsen ihmettelemään uutta areenaa ja tutustumaan sen tiloihin. Esiintyjänä sitä tietenkin odottaa myös kuumeisesti poikkeustilan loppua ja livekeikkojen alkamista.

Minkä elämyksen haluaisit itse kokea joulukuussa 2021 valmistuvalla areenalla?
Poikkeustilan jälkeen mikä tahansa tapahtuma tai elämys tuntuisi upealta. Itse kokisin mielelläni paikan päällä vaikkapa jääkiekon MM-kisojen tyyppisen joukkohurmoksen.

Elämysten eturivissä -sarjassa jututamme suomalaisia musiikki-, viihde-, urheilu- ja tapahtuma-alan vaikuttajia. Juttusarjassa eri alojen asiantuntijat ja elämysten parissa työskentelevät pohtivat elämysbisneksen tulevaisuudennäkymiä ja UROS LIVE -areenan tarjoamia mahdollisuuksia omasta näkökulmastaan.