Etusivu / Ajankohtaista / Taiteilija Tuomo Rosenlund kuvittaa Areenan rakentumista: “Työmaan estetiikka kiinnostaa”

Taiteilija Tuomo Rosenlund kuvittaa Areenan rakentumista: ”Työmaan estetiikka kiinnostaa”

Taiteilija Tuomo Rosenlund kuvittaa Areenan rakentumista: ”Työmaan estetiikka kiinnostaa”

Tampereen Kannen ja areenan työmaan edistymistä on jo hankkeen alusta lähtien kuvattu mielenkiintoisella tavalla – nimittäin dokumentoituna tamperelaisen taiteilijan Tuomo Rosenlundin tekemiin piirroksiin. Työmaan dokumentoinnissa ei tietenkään sinänsä ole mitään uutta, mutta tapa, jolla Tampereen kaupunki on päättänyt työmaan edistymistä kuvata, on erityinen.

”En ole itse kuullut, että rakennusprojektin etenemistä olisi dokumentoitu piirtämällä näin määrätietoisella seurannalla”, kertoo Rosenlund.

Estetiikka edellä

Rosenlundin työt eivät pyri esittämään täysin realistista tai todenmukaista yleiskuvaa työmaan eri vaiheista, vaan taiteilija on etsinyt satunnaisia ja esteettisiä näkymiä työmaan arjesta.

”Areenan työmaa on täynnä herkullisia kuva-aiheita, joiden taustalle piirtyy usein tuttuja rakennuksia kaupunkikuvasta. Tätä kautta kuviin tulee mielenkiintoisia, hetkellisiä näkymiä muuttuvasta ympäristöstä,” Rosenlund pohtii.

Pehmennettyä todellisuutta

Työmaan dokumentointi on ollut Rosenlundille mieluinen projekti.

”Rakastan piirtämistä, mikä näkyy muussakin taiteellisessa tuotannossani. Rakennustyömaalla on sekä geometrisiä että orgaanisia muotoja, joiden yhdisteleminen on nautinnollista. Työmaa on välitilassa oleva ympäristö, ei vielä funktionaalinen, vaan villi ja omituinen, ja se tekee siitä esteettisesti kiehtovan.”

Vaikka Rosenlundin piirrokset kuvaavatkin massiivista rakennushanketta, eivät ne missään nimessä ole kliinisen teollistyylisiä tai keskity pelkästään teknisiin yksityiskohtiin.

”Valokuva tallentaa orjallisesti kaiken, mitä kamera näkee. Piirroksessa taas on helppo yksinkertaistaa ja kiteyttää näkymiä, jolloin teoksen ydin tulee helpommin esiin. Näin katsojalle jää tilaa heittäytyä kuvan maailmaan ja siinä näkyvään yksittäiseen hetkeen. Nämä piirustukset auttavat meitä näkemään ympäristöä toisella tavalla, ne ovat eräänlaista pehmennettyä todellisuutta.”

Tampereen kaupunki on tilannut Rosenlundilta 45 piirroskuvan sarjan, joten taiteilija tulee tallentamaan työmaan etenemistä aivan projektin loppuun asti. Valmiit piirrokset ovat tällä hetkellä esillä Tampereen Kannen Visit Centerissä, osoitteessa Åkerlundinkatu 16, jossa voi vierailla sopimuksen mukaan sekä yleisötilaisuuksissa. Uudet piirrokset tulevat valmistumisjärjestyksessä esille myös Tampereen Kannen areenan sosiaalisen median kanaviin.