Etusivu / Ajankohtaista / Tuore areenamestari Eric Salmela esittäytyy

Tuore areenamestari Eric Salmela esittäytyy

NHL-joukkueiden luottomies Eric Salmela siirtyy UROS LIVE -areenan areenamestariksi

UROS LIVE -areenan areenamestariksi on kiinnitetty Eric Salmela. Vakuuttavan uransa aikana Salmela on työskennellyt muun muassa Philadelphiassa, Anaheimissa sekä New Yorkissa. UROS LIVE -areenalle Salmela siirtyy Espoon Metro Areenan palveluksesta.

Salmelan osaaminen ja kansainvälisen tason ammattitaito vastaavat hyvin sitä kunnianhimon tasoa, jota UROS LIVE -areenalla tavoitellaan.

– Salmela on tunnettu nimi tapahtumapiireissä. Hän on yksi Suomen kovimmista asiantuntijoista mitä tulee jään valmistukseen, oikeanlaiseen koostumukseen ja kestävyyteen. Kun UROS LIVE -areenalle tahdotaan paras mahdollinen jää esimerkiksi jääkiekkojoukkueelle, taitoluistelijoille tai vaikka Lumikuningatar-jääshow’lle Salmela on paras mies tähän tehtävään. Lisäksi hän tuntee hyvin myös tapahtumarakennuksen ja kiinteistönhuoltopuolen vaatimukset, toimitusjohtaja Marko Hurme toteaa.

Areenamestari Salmelan ura areenoiden parissa käynnistyi 1993, kun Salmela siirtyi Yhdysvaltojen ilmavoimien palveluksesta New Yorkiin työskentelemään jäähalliasioiden parissa.

– Olin mukana New Yorkissa erään jäähallin kunnostusprojektissa ja tutustuin muun muassa NHL:n jäämestareihin, kaukalotoimittajiin ja NHL:n jääkonsulttiin. Niiden keskustelujen myötä päädyin Philadelphiaan kenttämestariksi Spectrum-areenalle, joka oli NHL-joukkue Philadelphia Flyersin ja NBA-joukkue Philadelphia 76’ersin kotiareena.

Kurrin ja Selänteen vanavedessä Kalifornian aurinkoon

– Vuonna 1996 kun Jari Kurri ja Teemu Selänne siirtyivät Anaheimiin siirryin sinne itsekin maintanence manageriksi. Vastuullani oli joukkueen harjoitushalli sekä pääareena Honda Center, jossa Anaheimin pelipäivät tietysti kuluivat. Vuonna 2003 halusin siirtyä lähemmäs vanhempiani ja palasin New Yorkiin, Islandersin farmijoukkueen Webster Bank -areenalle. Ennen UROS LIVE -areenalle siirtymistä työskentelin Espoon Metro-areenalla lähes kymmenen vuotta. Siellä tutuksi tulivat muun muassa Espoon Bluesin liigaottelut sekä kansainvälisen CHL-liigan ottelut ja naisten jääkiekon MM-kisat. Toki myös lukuisat erilaiset konsertit, keikat ja viihdetapahtumat kuten monitoimiareenan luonteeseen kuuluu.

– Matkan varrelta on jäänyt paljon hienoja muistoja. Ovat ne hienoja hetkiä, kun on päässyt ajamaan jäätä Stanley Cup -finaalisarjassa tai vaikkapa kun Wayne Gretzky on tullut kehumaan sinulle jään laatua. Itse en onneksi ole koskaan kärsinyt zamboni-kuskina niin kutsutusta rimakauhusta. Monet kuskit menevät lukkoon tuhatpäisen yleisömeren edessä, eivätkä pysty hoitamaan vaikka NHL-otteluita.

Jään salaisuus

Jää tulee olemaan isossa roolissa UROS LIVE -areenalla ja siihen kohdistuu monenlaisia vaatimuksia niin laadun kuin koostumuksenkin suhteen.

– Jäähän vaikuttaa todella moni asia, jäädytysveden lämpötila, areenan sisälämpötila sekä ulkolämpötila, ilman kosteus sisällä ja ulkona sekä tietysti jäädytysveden koostumus. Jääkiekko-ottelussa jään pitäisi säilyä laadukkaana erän alusta sen loppuun. Jo äänestä tietää, onko jää hyvin tehty vai ei. Jos luistellessa kuuluu ääntä, se kertoo siitä, että jää menee luistellessa rikki ja se ei ole hyvä asia. Mahdollisimman ohuilla jäädytyskerroksilla ja 60-asteisella vedellä saadaan mielestäni kestävin lopputulos. Taitoluistelussa sen sijaan jään kuluminen ei ole se suurin haaste. Jää saa olla lämpimämpi ja ikään kuin pehmeämpi, jotta hypyt ja muut suoritukset onnistuvat, kun luistin puree paremmin jäähän. Pintalämpö on avainasemassa ja sitä voidaan aina säätää kesken päivän vaikka jää pysyykin samana. UROS LIVE -areenassa tämä lämpö voidaan myös kerätä jäästä poistovaiheessa talteen ja hyödyntää niin sanottuna hukkalämpönä, Salmela kertoo.

Tavoitteena Suomen paras jää

UROS LIVE -areenalla Salmelan vastuulla on laaja areenamestarin repertuaari niin jäänhoidosta tapahtumarakennukseen ja kiinteistönhoidon tehtäviin. Sekä UROS LIVE -areena että harjoitushalli ovat jatkossa Salmelan valtakuntaa.

– On hienoa päästä mukaan jo rakennusvaiheessa ennen avaamista. Uudessa areenassa saadaan täysin uudet jäänhoitokoneet, uusi ilmastointi sekä tuorein teknologia. Vanhoissa halleissa joudutaan usein taistelemaan jollakin tavalla haasteellisen tekniikan kanssa. Uudessa hallissa lämpötilojen, kosteuden ja ilmastoinnin säätäminen varmistavat sen, että saadaan parhaat mahdolliset olosuhteet kaikille areenan käyttäjille.  Tarkoitus on rakentaa areenalle Suomen paras jää, NHL-tasoinen, Salmela päättää.