Etusivu / Ajankohtaista / Uutta videotaidetta paraatipaikalle Nokia Arenan aulaan

Uutta videotaidetta paraatipaikalle Nokia Arenan aulaan

Tampereen kaupungin hallinnoima kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa ja Nokia Arena järjestivät viime vuonna avoimen taiteilijahaun teoksille, jotka tulisivat yleisön nähtäville areenan aulaan aina sen aukioloaikoina. Luonnokset pyydettiin kuudelta taiteilijalta. Valintaraadin valitsemat kolme teosta julkistetaan tiistaina 14.6.2022 Tampere Smart City Week -tapahtuman yhteydessä areenan pääsisäänkäynnillä sijaitsevilla näytöillä. Julkistettavat teokset ovat HEMULOORDIN Kiitos 19.30-20.00, Pinja Valjan Kuin vettä vain ja Pink Twins -duon Parametropolis.

Nokia Arena satsaa ensimmäiselle julkisen taiteen teosjulkaisulle pääsisäänkäynniltään kaksi suurta näyttöä, jotka on tarkoitettu nyt julkaistaville, paikkasidonnaisille videotaideteoksille. Luvassa on abstraktia 3D-animaatiota, suomalaisuuden parodiointia sekä teos, joka tuo näkyväksi huippu-urheilun ja harrastamisen taustalla olevaa hiljaista, laatuun ja taitoon perustuvaa työtä. 

Valintaraadissa olivat mukana tuotantopäällikkö Alex Regan Nokia Arenalta, tuottaja Ilona Kyykoski Operaatio Pirkanmaa -hankkeesta, museoamanuenssi Janne Kauppinen Tampereen taidemuseosta, taidekoordinaattori Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä sekä Suomen Taiteilijaseuran nimittämät taitelijajäsenet Tatu Tuominen ja Teemu Lehmusruusu.

– Päädyimme raadin kanssa kyseisiin teoksiin, koska halusimme niiden puhuttelevan erilaisia yleisöjä. Uskomme, että jokainen löytää joukosta sellaisen, josta pitää, Heini Orell toteaa.  


Paikkasidonnaisen teoksen tekeminen ja uuden yleisön saavuttaminen sytytti taiteilijat 

Paljasjalkainen tamperelainen kuvataiteilija HEMULOORDI otti uutisen valinnastaan vastaan riemastuneena. 

– Kuvataiteilijana saa harvoin tällaisen tilaisuuden esittää teostaan tuhansille silmäpareille! Olen myös innoissani siitä, että teokseni tulee tavoittamaan katsojia, jotka eivät lähtökohtaisesti ole tulleet areenalle katsomaan videotaidetta, hän toteaa. 

Pinja Valja inspiroitui myös teoksen paikkasidonnaisuudesta.

– Olen erityisen iloinen valinnasta, koska se mahdollistaa minulle ensimmäistä kertaa videotaideteoksen toteuttamisen nimenomaista paikkaa varten. Nokia Arenan aulassa videotaide tavoittaa myös yleisöjä, jotka eivät välttämättä muuten arjessaan kohtaa videotaidetta, Valja toteaa. 


Pitkällisen korona-ajan rajoitusten hiljennettyä myös taidemaailman, Pink Twins -taiteilijaduo innostui julkisen taiteen tekemisestä uudenlaiseen ympäristöön.

– Taiteen esittäminen taidelaitosten ulkopuolella on aina hienoa. Ja on erinomaista, että areenalle on varattu kiinteä paikka videotaiteen esittämiseen. Katsojat tulevat toivottavasti kokemaan yllättäviä hetkiä, toteavat Pink Twins -veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen

Kuva: Pink Twins, Parametropolis